Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ajankohtaista

Katso videot ja artikkelit >>>

 ---

Jääkiekonpelaaja Veera Oikari on saanut leikattuun polveensa NeuroCryoStimulation-huippukylmähoitoa. Hoito on auttanut kipuun ja vähentänyt turvotusta.  

Lue lisää >>>

---

        Eläinlääkäri Laura Laakso on
        käyttänyt hevosille cryoterapiaa
        turvotuksen hoidossa.
        Hoitamattomana turvotus voi
        aiheuttaa kudoksessa lisävaurioita.
        Lue neljä tapausselostusta 
        sisältävä yhteenveto >>>

        ---

Suvi Pajunen, fysioterapeutti KIHU:n Training Room -hankkeesta

        on hoitanut
         - urheilijan nilkan vammaa  >>>
         - urheiljan polven vammaa  >>>

 ---

Cryonic-laitteilla on hoitolaiteluokitus

Lue eläinpraktikkojen lausunta koskien uuden eläinsuojelulain §19 liittyen eläimien hoitamiseen vain sellaisilla laitteilla, joilla on asianmukainen terveydenhuollon hyväksymismerkintä  >>>  

NCS-huippukylmä kaviokuumeen akuutin vaiheen hoidossa

Johanna Virtanen kertoo Liekki-tamman hoidosta

Kesäkuun alussa hevoseni alkoi ontua epämääräisesti toista etujalkaansa. Ontumista ei yhdistetty heti kaviokuumeseen. Aiempaa kaviokuume taustaa ei ollut. Ontuma kuitenkin paheni parissa päivässä molempiin etujalkoihin, ja tällöin alettiin epäillä kaviokuumetta. Eläinlääkäri varmisti epäilyn. Kaviokuumediagnoosin varmistuttua kylmähoito ja sen tuoma mahdollinen apu otettiin välittömästi käyttöön samana iltana. Hoito-ohjelmaa oli suunniteltu eläinlääkärin ja hoidon toteuttajan (Hevospalvelu Koninkotkaus) kanssa yhdessä. Hoitoa päätettiin antaa akuutin vaiheen aikana kaksi kertaa vuorokaudessa.

Akuutin kaviokuumevaiheen hoito 

Hoitoa annettiin kaviokuumeen akuutin vaiheen aikana kaikkiin jalkoihin. Etujaloissa polvesta alaspäin ja takajaloissa kintereestä alaspäin, erityisen huolellisesti ruununrajoihin. Kaviot käsiteltiin myös huolellisesti laitteella.

Yhtenä oireena ollut etujalkojen jatkuva steppausmainen painonvaihtelu loppui välittömästi ensimmäisen kylmähoidon aikana eikä enää palannut. Hevonen seisoi täysin paikoillaan hoidon ajan sitä mukaan kuin kukin jalka oli käsitelty. Kavioita käsitellessä laitetta liikutettiin hitaasti. Koska kaviot olivat ulkoisesti normaalia kuumemmat, kylmähoidon tekemät vaaleat sumutusläikät hävisivät nopeasti kavioiden päältä.

Kylmähoitolaite jäi omistajalle lainaan, omistaja sai kurssin laitteen käyttöön ja pystyi näin itse hoitamaan hevosen jalat tämän akuutin vaiheen aikana. Hevoselle ja omistajalle laite oli jo ennestään tuttu ja sen kokeiluun kaviokuumeen hoidossa suhtauduttiin avoimin mielin.

Oman kokemuksen mukaan hevonen sai selvästi helpotusta olotilaansa. Meidän kokemustemme perusteella uskallan suositella huippukylmähoitoa akuutissa vaiheessa. Olen tyytyväinen siihen, että kokeilimme kylmähoitolaitetta akuutinvaiheen aikana.

Huippukylmähoito-ohjelma

Hoito toistui samanlaisena:Huippukylmähoitoa kaviokuumeeseen akuutin vaiheen aikana. Kuvassa ensimmäinen hoitokerta kavioille maanantaina 6.6. illalla.Huippukylmähoitoa kaviokuumeeseen akuutin vaiheen aikana. Kuvassa ensimmäinen hoitokerta kavioille maanantaina 6.6. illalla.

-         Hoito maanantai 6.6. ilta

-          Hoito tiistaina  7.6. aamu

-          Hoito tiistaina 7.6. ilta

-          Hoito keskiviikkona 8.6.aamu

Tiistaina 7.6. lähdettiin klinikalle Laukaaseen.

Kylmähoito helpotti

Ensimmäisen kerran aikana hävinnyt steppaus ei enää palannut. Steppaus hävisi välittömästi kylmähoidon aikana, mikä oli selkein havainto kylmälaitteen käytön aikana. Uskon, että juuri kylmähoito helpotti. Toki kipulääkkeelläkin oli oma osansa mutta steppauksen loppuminen ajoittui tarkalleen hoidon aikaan. Kaikki hoidot sujuivat hyvin, mutta myöhemmillä kerroilla niin radikaalia ”ihmeparantumista” ei ollut.

Potilas oli tapansa mukaan hoidon aikana rento. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen kavioissa oli finfoam-töppöset, ja klinikan jälkeen pintelikorotukset ja vanu/liimapintelitöppöset. Tällöinkin annoin ohjeen mukaan hoitoa töppösten ”läpi”. Yritin malttaa kuljettaa laitetta hitaasti ja huolellisesti, kun käsittelin töppösalueita. Mikäli olisin pystynyt lainaanmaan laitetta (laitteella oli muita varauksia) vielä pidempään, olisin jatkanut hoitoa vielä ainakin pari päivää.

Paraneminen lähti käyntiin erittäin hyvin

Klinikalla hevosella todettiin 4 ja 7 asteen rotaatiot etujaloissa. Alle viikon päästä klinikkakäynnistä hevonen jo ”ruuvasi” etujaloillaan kääntyessään eikä enää ontunut. Hevonen vietti aikansa hiekkakarsinassa ja karsinan kokoisessa hiekkatarhassa. Kolmen viikon päästä olleessa kontrollikäynnissä rotaatiot olivat 4 ja 5,5. Hevonen ei enää reagoinut kaviopihtitutkimukseen, ei ontunut asfaltilla kävelyttäessä, ei käännöksissä ja ravissakin vain lievästi reagoi toiseen etujalkaan. Paraneminen lähti käyntiin erittäin hyvin. Kipulääke voitiin lopettaa viikkoa ennen alkuperäistä suunnitelmaa.

Hevonen kengitettiin klinikan jälkeen sairaskenkään. Syyskuussa hevonen sai jo normaalin kengityksen ja alkoi tehdä kävelylenkkejä ja liikkua normaalisti. 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?